Masterstudenten Informatierecht schrijven mee aan een rapport voor de OVSE

Vier masterstudenten Informatierecht hebben meegeschreven aan het rapport, Open Journalism: The Road Travelled and the Road Ahead, dat deze week is gepubliceerd door het Office of the Representative on Freedom of the Media (RFOM) van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

De studenten, Melanie Klus, Cees Plaizier en Maxime Hanhart (master Informatierecht) en Bojana Kostić (Research Masters Programme in Information Law), hebben meegeschreven aan het rapport. Dr. Tarlach McGonagle (IViR) heeft de studenten begeleid bij het schrijfproces en Ronan Ó Fathaigh (IViR) heeft ook bijgedragen aan het rapport.

Het rapport rondt een high-profile project van de OVSE RFOM af, dat inging op de juridische, ethische en praktische aspecten van ‘open journalism’. De term, ‘open journalism’, verwijst naar het groeiend aantal actoren die tegenwoordig journalistieke activiteiten verrichten of op andere relevante of soortgelijke manieren bijdragen aan het publieke debat. Werken journalisten en andere actoren samen of concurreren ze met elkaar? Wie is verantwoordelijk en aansprakelijk voor de content die ze produceren? Welke juridische en ethische standaarden zijn van toepassing op journalisten, bloggers en aanbieders van sociale netwerkdiensten? Deze en andere verwante vragen kwamen aan de orde in het project en in het rapport.

Het rapport geeft een overzicht van de thema’s, mogelijkheden en uitdagingen die centraal staan bij het onderwerp ‘open journalism’. Het vat ook de discussie samen van de drie expertbijeenkomsten die het project hebben gedreven. Daarnaast presenteert het een selectie aan interessante en veelbelovende voorbeelden van open journalism praktijken vanuit de OVSE-regio.

De OVSE is de grootste regionale veiligheidsorganisatie ter wereld. De organisatie telt 57 deelnemende Staten in Noord-Amerika, Europa en Asië. De RFOM is een gespecialiseerde afdeling van de OVSE gericht op het beschermen van de vrijheid, onafhankelijkheid en pluralisme van de media.